Ma lenne 69 éves Freddie Mercury
2015. szeptember 05. írta: herzogtamás

Ma lenne 69 éves Freddie Mercury

19 órakor tartják a Queen zenei tehetségkutató verseny döntőjét a Backstage Pubban, filmvetítés az Urániában

Freddie Mercury a brit protektorátus alá tartozó Zanzibárban született (ma Tanzánia része) 1946-ban. Eredeti neve Farrokh Bulsara, származása párszi indiai, vallása zoroasztriánus volt.

1954 és ’63 között Indiában nevelkedett, majd a családja Angliába költözött. Művészetet tanult, grafikusi diplomát szerzett. Az 1970-ben alapított Queen együttes vezető énekese volt, olyan dalok szerzője, mint a „Bohemian Rhapsody”, vagy a „We are the champions”.

Koncertjeiket Mercury karizmatikus előadásmódja jellemezte, s a zenésztársai által „Plutónak” becézett művészt minden idők egyik legjobb zenei előadójának tartják. (A „Mercury” név a higanyon kívül a Merkúr bolygóra is utalhat, innen a becenév eredete.) Mercury 1970 és ’86 között 705 koncerten lépett fel a Queen-nel, a legemlékezetesebbnek az 1985-ös Live Aid megakoncerten nyújtott teljesítményét tartják.

mercury_budapest.jpgMercury Budapesten 1986 júliusában, kezében a „Tavaszi szél vizet
áraszt” szövegével.
(Fotó: Budapest régi képeken Facebook oldal)

Szexuális irányultsága biszexuális volt, leghosszabb kapcsolata a hetvenes években Mary Austinnal (1951–), élete utolsó szakaszában pedig Jim Huttonnal (1949–2010) volt (6–6 év). 1991. november 24-én hunyt el londoni otthonában az AIDS fertőzés okozta tüdőgyulladásban.

mercury.jpgAustin, Hutton és Mercury (Fotó: www.pinterest.com)

Ismeretlen helyen található hamvaival Mary Austin rendelkezhetett. Vagyonának legnagyobb részét – közte a 28 szobás londoni házát – Austinra hagyta, akihez a kapcsolatuk végét követően is szoros baráti szálak kötötték, s aki a budapesti Queen-koncertre is elkísérte.

Mercury-ról 2003 óta minden évben megemlékeznek születésnapján a Genfi-tó partján fekvő, dzsesszfesztiváljáról is híres Montreux-ben. A Queen ebben a városban kezdte el rögzíteni 1978 júliusában a „Jazz” című nagylemezét, az utolsó Mercury-val készített albumuk, az 1995-ben kiadott „Made In Heaven” munkálatai pedig teljes egészében ide kötődtek.


montreux_mercury_szobor.JPGAz 1996-ban felállított, 3 méter magas Mercury-szobor nemcsak szeptember ötödikéken jelent turistacsalogató látványosságot Montreux-ben.
(Fotó: Herzog Tamás)

Mercury emlékének Budapesten is programokkal tisztelegnek az idei születési évfordulón. A Magyar Queen Rajongók Klubjának szervezésében 19 órától rendezik meg a Queen zenei tehetségkutató versenynek, a Q-Faktor 2-nek a döntőjét a Backstage Pubban (1068 Budapest, Városligeti fasor 44.). A jegyek 1000 Ft-ért vásárolhatóak meg a helyszínen, további információk: http://www.backstagepub.hu/

Szintén 19 órakor kezdődik a Queen 1981-es montreáli fellépéséről készített koncertfilm vetítése az Urániában, amelyre a jegyek 2500 forintért vásárolhatóak meg. Részletesebb információk

A bejegyzés trackback címe:

https://herzogtamas.blog.hu/api/trackback/id/tr837753358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása