Gondolatok Freddie Mercury halálozási évfordulóján
2015. november 24. írta: herzogtamás

Gondolatok Freddie Mercury halálozási évfordulóján

Két dolgon gondolkozom Freddie Mercury halálozási évfordulóján. Az első az, hogy egy róla is szóló könyvben azt olvastam, hogy a 13. AIDS tesztje lett pozitív. Ez alapján arra gondolok, hogy eléggé gyakran vizsgáltatta magát. Egy másik könyv viszont azt írta, hogy amikor pozitív lett az eredménye, már előrehaladott AIDS beteg volt. Vajon melyik lehet igaz a két verzió közül? Én inkább az elsőre voksolnék.

A másik dolog: én úgy látom, hogy Freddie – a klipekben is látható női szerepei ellenére – nem vállalta fel a másságát, a betegségéről pedig mindössze 12 órával a halála előtt tájékoztatta a közvéleményt, talán nem is a saját akaratából. (Jim Beach, a Queen menedzsere kereste fel ecélból a lakhelyét jelentő Garden Lodge-ban.) Végrendeletében esetleg a társadalmi elvárásoknak megfelelően akart viselkedni, amit az alapján gondolok, hogy Jim Huttont, akire az élete utolsó éveiben a férjeként tekintett, nem a fő örökösének tette meg.
freddie_jim.jpg
Jim Hutton, Freddie Mercury és a Dorothy nevű macska 1985-ben, kapcsolatuk kezdeti időszakában.
A Freddie által kertészként alkalmazott Hutton a ház személyzetét jelentő Peter "Phoebe" Freestone-hoz és Joe Fanelli-hoz hasonlóan 500 ezer fontot örökölt. Freddie-nek az akkor 4 millió font értékű, 28 szobás, György korabeli házát a 70-es évekbeli partnere, Mary Austin örökölte meg.
mary_austin.jpg
Mary Austin a megörökölt ingatlanban. Mary Freddie személyi asszisztense volt és haláláig szoros kapcsolatot ápolt vele. Megengedte, hogy a ház három tagú férfiszemélyzete elvigye azokat a tárgyakat, amelyeket az évek során Freddie-nek ajándékoztak. 
1994-ben, a már Mercury életében HIV-vírussal megfertőződött, de később tüdőrákban elhunyt Jim Hutton (19492010) megjelentette a "Mercury és én" című könyvét, amiről nem vagyok meggyőződve, hogy tetszett volna Freddie-nek. Talán a szülei miatt sem, akik nem fogadták el a homoszexualitást. Bomi, Freddie édesapja például rosszul lett, amikor beleolvasott e könyvbe. Én úgy látom, hogy Mercury magánéletét megíró barátai valamilyen szinten elárulták Freddie-t, mivel ő meglátásom szerint nem akarta megosztani magánéletét a közvéleménnyel.

Végül néhány publikált infót tennék közzé Freddie életének végéről. Austin szerint Freddie lelkileg nem fogadta el a betegségét, ezért nem is vállalta azt fel a közvélemény előtt. Freddie utolsó száma a "Made in Heaven" albumon megjelent Mother love volt, amit 1991. augusztusban, 3 hónappal a halála előtt rögzítettek. 1991. októberben, a svájci Montreux-ben lévő lakásában úgy döntött Freddie, hogy elvesztette az AIDS elleni harcot, ezt követően – az orvosai tanácsa ellenére – már nem vette be gyógyszereit, csupán fájdalomcsillapítókat volt hajlandó magához venni.
azelea.jpg
A távol-keleten őshonos azálea nevű virág, amely Freddie egyik kedvenc szobanövénye volt. Nyugodj békében Freddie!

A bejegyzés trackback címe:

https://herzogtamas.blog.hu/api/trackback/id/tr938101528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása